Tak jak přicházejí nové a nové výzvy do mého života, tak v prosinci roku 2017 přišlo i otužování. Cítila jsem, že je to pro mé tělo něco, co opravdu uvítá. Napoprvé jsem si zvolila vynikající citlivou průvodkyni do ledové vody Kasiu Kordu http://www.mindfullife.cz/o-nas/.

Je to úžasná žena, která opravdu vodu žije a je to její přirozenost. Jsem ji moc vděčná za inspiraci, kterou mi svým životem přinesla a neustále přináší. Kasio moc moc děkuji! Teď již kamarádko.

Byla to opravdu velká výzva, i když jsem v sobě cítila hluboký klid a důvěru. První zanoření do ledové vody proběhlo s velkou radostí a uvolněním s Andrejkou a Zdendou. Byl to krásný společný prožitek asi s dalšími dvaceti lidmi. Nikdo nezapochyboval, všichni se ponořili a nechali se obejmout ledovou vodou.

Po vynoření jsem cítila obrovskou radost a euforii. Mé tělo bylo nádherně prokrvené. Červená barva byla tak výrazná. Všechny mé cévy se tetelily blahem, jak se hezky protáhly, jako při hodinovém běhu. A k tomu stačily 2 minuty v ledové vodě.

Miluji sebepoznání a studená voda je opravdu úžasná učitelka o mě samé!

Přijmout bolest, diskomfort, to je škola života a díky vodě se učím uvolňovat ve stále větším nepohodlí.

A z nepohodlí se stává blaženost, radost, euforie nebo jen něco, co dokáži s lehkostí přijmout a nebojuji proti tomu. Stát se opravdu pozorovatelkou svého těla, to mi voda přináší na sto procent. Umožňuje mi být v těle teď a tady.

Je to ten nejjasnější PŘÍTOMNÝ OKAMŽIK, nejde být jinde, jinak vás voda vyžene. To prostě mysl neokecá, neobalamutí mě! Denně děkuji za ten zázrak, který mohu prožívat při každém vstupu do ledové vody. Naučila jsem se pozorovat své tělo, více ho vnímat, lépe o něj pečovat a dopřát mu, co potřebuje.

Otužování vnímám jako ty nejúžasnější lázně, které si mohu dopřát a ZADARMO!

Od prvního zanoření neuplynulo mnoho času a já se s ledovou vodou spřátelila natolik, že jsem se jí do náruče odevzdávala téměřdenně až dodnes. Zjistila jsem, jak je hravá a kolik mám možností si ji opravdu užít a vychutnat.

Moc se mi líbilo, jak se ke mě a Andrejce, se kterou jsme tuto cestu společně otevřely, začali přidávat další a další otužilci, včetně mojí maminky, která je opravdu úžasná! Má můj obrovský obdiv a lásku. Děkuji za ni.

Naši běžnou výbavou se staly sekerky s dlouhou rukojetí,které nám s láskou vyrobil kamarád. Prý abychom mohly rozbíjet led už ze břehu. Díky Pedy! Moc moc se hodily a ještě budou.

Letos jsme zažily vodu bez ledu, ve které jsme se postupně osmělily ponořit hlavu, zaplavat si nebo jen být ponořeny chvíli, delší chvíli a ještě delší chvíli. Pokaždé to byl silný zážitek s novým prvkem vodních radovánek.

Pozdějinám voda dokonce v naší polabské nížině zamrzla a to teprve bylo radosti! Prosekávaly jsme průchod do vody, kam jsem se společně nořily s ostatními ženami, které jsou nám v srdci blízké. Vodu jsem si užívaly

Nakonec jsme završily ledovou sezónu prosekáním dvou děr v hloubce, do kterých jsme se nejprve jen ponořily a nakonec i proplavaly.Ještě teď cítím tu euforii v těle, když si na proplavání vzpomenu. A také se musím smát.

Ty díry byly asi půl metru od sebe a ještě jsme se s Andrejkou jistily lanem. Bezpečnost na prvním místě. Nevěděly jsme, co to s námi udělá. Tady hluboce smekám před Andrejkou, která loni ze strachu z uzavřeného prostoru nevydržela v zatemněném autobuse. A teď proplavala!!!Nádhera, jak silný okamžik pro nás obě. Jsi úžasná nejko!

 

Další úžasný moment. Přijela na návštěvu teta Pavla z Moravy, sestra maminky. A hned se s námi šla nořit do díry. Pak tam s námi byla skoro denně ten týden, co tu byla.

A to bez přípravy. Byla nadšená a hned hlásila, jak ji přestalo bolet rameno a odezněla migréna, která ji často trápí. A celý týden se neobjevila. Opět smekám a děkuji za důvěru. Snad mi holky prominou, ale takový poznatek ode mě. Celý týden se nepohádaly!!!! To je zázrak!

Ráda bych se podělila ještě o jednu osobní zkušenost, kterou jsem s vodou zažila.

Minulou zimu jsem byla snad tři měsíce ve stavu čištění, zahlenění, bolesti v krku a únavy. Jen jsem přečkávala a těšila se na jaro. Letos, když se opět začala dostavovat bolest v krku, tak jsem šla do vody a věřila, že mi pomůže. A opravdu! Letos si zimu snad poprvé celou vědomě užívám a moc mě baví. Po bolesti v krku a zahlenění ani památky.

Je toho mnoho, co bych mohla o vodě napsat…je opravdu zázračná, živoucí…máme ji k dispozici…

Otužování není o minutách a výkonu, ale o prožitku a vychutnání si vody a jejího přínosu pro tělo, mysl i duši.

A kdo hledá výmluvy, vždy je najde. Kdo hledá způsob, také najde, jako Anetka, maminka dvou malých dětí (tuším že 1,5 roku a 4 roky). Inspiruje ostatní maminky. Sama ještě kojí a dopřává si vodu alespoň 4x týdně ne-li víckrát. A to i s malým synem za krkem. Na břehu by nevydržel, tak ho bere na koni do vody. No prostě božíííí!

Přínosů studené vody a otužování je opravdu mnoho od těch tělesných až po ty spirituální.

VODO, DĚKUJI ZA NOVÝ ROZMĚR ZIMY, NOVOU HLOUBKU NALEZENOU V SOBĚ, ZDRAVÍ, RADOST, EUFORII A PŘEDEVŠÍM PŘÁTELSTVÍ.